April 9, 2021
Monitorering fra fabrik til våd byggeplads

At bygge er nemt, hvis alt går som drømt. Dette sker dog sjældent. Overraskende regnskyl, et bump i vejen, en forkert skrue, forsinkelser, pres og millionvis af andre ting kan - og vil - gå galt. For aktørerne i processen er det essentielt at have indsigt i sine byggeelementers kvalitet. En løsning som BM Byggeindustri (BM) nu er igang med at teste med NCC.

Rønnebærparken skal under renoveringen til 400 millioner have sat 71 tagboliger på i form af BM’s fantastiske præfabrikerede træmodulhuse. 

Eftersom der kræves fugt monitorering i tagene under opførsel, har BM valgt Woodsense’s sensor løsning til løbende at monitorere tagkassetterne og andre udsatte områder under byggeprocessen. 

Allerede på fabrikken i Hobro, er der sat sensorer i de lukkede tagkassetter, så BM kan holde øje med fugt forholdene i træet og det omkringliggende miljø - gennem opmagasinering, transport og til levering på pladsen.

 
Der er også sat sensorer på ude på byggepladsen, da BM gerne vil holde øje med kritiske steder (som de ellers har fået godkendt af forsikringen), som en ekstra sikkerhed og dokumentation og levere den tryghed videre i byggeprocessen til entreprenør og bygherre.

Idéelt set ville disse sensorer blive siddende til byggeriet er færdigt, til 5 års tjek og til videre brug, så bygherren kan blive klog på sin bygnings ydeevne og holdbarhed over tid. 

 


Opsætning af sensorerne sparer BM meget tid, da alternativet ville være at skulle samle data op fra fugtloggere og manuelt gå rundt med indstiksmåleren for at holde øje med træfugtighed niveauet.

Problemet med de manuelle indstiks målinger er, at de tal aldrig er konsistente og ikke giver alarmer når elementerne er for udsat, eller hvis der pludselig kommer en lækage der kan være ødelæggende for konstruktionen.

Det er hvad Woodsense tilbyder i form af de intelligente alarmer, der sendes til kunden, så snart der er tegn på noget unormalt som skal tjekkes. Det kan være, når træfugtigheden er steget drastisk inden for kort tid, hvis luftfugtigheden inde i tagkassetten er for høj mens luftfugtigheden ikke er høj udenfor, og grundet mange andre ting som vores algoritme analyserer i realtid. 


For at komme skader til livs skal der laves løbende monitorering, så vi forebyggende kan fange skader i stedet for at reagere reaktivt. 

Teknologien til dette er her delvist og der går ikke lang tid før den er her fuldstændig. De aktører der vælger at satse på løsninger som vores og gøre sig erfaringer kommer til at være meget bedre stillet i fremtiden. Men det tager modige ambitiøse virksomheder som BM Byggeindustri.

Vil du høre mere om den intelligente løsning til fugtmåling, kan du kontakte os her.

Laura Kellgren

Content Marketer
Læs mere
Kunne også have interesse
IoT som fremtidens metode i byggebranchen

April 9, 2021

I dag er der stor fokus på bæredygtighed og den grønne omstilling – også inden for byggebranchen. Men hvordan fremmer man bæredygtigt byggeri? Flere aktører i branchen peger mod digitalisering som en effektiv metode til at gøre dansk byggeri mere bæredygtigt. Særligt IoT-løsninger med udgangspunkt i dataindsamling og fokus på at digitalisere og effektivisere processer ser ud til at vinde frem.
Spændende produktopdateringer

March 26, 2021

I marts måned lancerede vi en demo-udgave af vores digitale platform, som det er muligt at afprøve med kunstig data. Vi har også fået implementeret både en engelsk version af platformen samt vejrdata fra Sverige. Læs mere om demo-platformen og vores øvrige produktopdateringer.